STAR FM FORUM
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

STAR FM FORUM

Star fm 102.4-Rethymno-Crete-Greece/Ενημερωτικος-Μουσικος Ρ/Σ
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
RETHIMNO WEB RADIO TV
Πρόσφατα Θέματα
» Χειμερινό κλάδεμα Μέρος Α΄- Κλάδεμα καρποφορίας και ανανέωσης
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΣαβ Ιαν 20 2018, 08:05 από Admin

» ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΣαβ Ιαν 20 2018, 00:41 από Admin

» 5 μυστικά για συγκομιδή ελιάς
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΣαβ Νοε 25 2017, 01:05 από Admin

» Επαγγελματίες αγρότες με πιστοποίηση αποκτούν προτεραιότητα στα Βιολογικά
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΔευ Οκτ 02 2017, 21:42 από Admin

» Γλοιοσπόριο : Ένα κείμενο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι ελαιοκαλλιεργητές!
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΔευ Οκτ 02 2017, 21:29 από Admin

» Μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση η πώληση γεωργικών φαρμάκων από τις 19 Σεπτεμβρίου
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΠαρ Αυγ 18 2017, 22:01 από Admin

» Τέρμα στις απευθείας αναθέσεις έργων, μελετών κλπ συμβάσεων από Δήμους, Περιφέρεια, Δημόσιο
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΠεμ Μαρ 23 2017, 00:00 από Admin

» Ο κατά συρροήν «δολοφόνος» ( Xylella fastidiosa )δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην Κρήτη, αλλά τον…περιμένουν με το τουφέκι!
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΣαβ Ιαν 28 2017, 13:25 από Admin

» Πως να Κλαδέψετε τη Λεμονιά και Πότε είναι η Κατάλληλη Εποχή
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΠαρ Ιαν 27 2017, 10:27 από Admin

» Ως και 500.000 ευρώ ενίσχυση για ίδρυση Οµάδων Παραγωγών
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΔευ Ιαν 02 2017, 13:49 από Admin

» Δίκταμο ή Έρωντας (Origanum dictamnus)
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΚυρ Δεκ 11 2016, 09:03 από Admin

» Κυβερνητική δίωξη της Monsanto για πρώτη φορά στην ιστορία της
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΣαβ Δεκ 10 2016, 08:47 από Admin

» Όταν η τρέλα δε πάει στα βουνά αλλά στις....ελιές!!!!!! (VIDEO)
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΠεμ Δεκ 08 2016, 10:43 από Admin

» Ενεργοποιείται η «κάρτα του αγρότη»
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΤετ Δεκ 07 2016, 13:18 από Admin

» Επιδότηση για δωρεάν ρεύμα στους αγρότες
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΠαρ Δεκ 02 2016, 10:09 από Admin

Rethymno
CRETE GUNS
Star Fm 102,4 Rethymno
ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΥΛΛΟΙ:http://mili-crete.gr/
Κορυφαίοι συγγραφείς
Admin
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. Bar_leftΝέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. BarΝέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. Bar_right 
Εικονοθήκη
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. Empty
SKYPE
Call mrdan341

 

 Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε.

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 997
Points : 2974
Φήμη : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 14/09/2012

Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε.   Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. EmptyΣαβ Μάης 11 2013, 12:57

10/5/2013

Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. Nea-nomothesia-gia-sporous-kai-topikes-poikolies-prowthei-i-ee

Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε: Εντός του 2013 αναμένεται η αναθεώρηση τoυ Ευρωπαϊκού κανονισμού για την εμπορία σπόρων και το νομικό πλαίσιο για τις τοπικές ποικιλίες. Καθώς τους τελευταίους μήνες η δημοσιοποίηση προσχεδίων έχει δώσει μια πρώτη γεύση των γραμμών που θα διέπουν την νομοθεσία, οι οργανώσεις και τα δίκτυα διατήρησης σπόρων επισημαίνουν τον εμφανή κίνδυνο για τη Βιοποικιλότητα και Διατροφική Ασφάλεια, μέσω των περιορισμών που θα εντείνονται από γραφειοκρατικές και οικονομικές αγκυλώσεις, ως προσαρμογή στις απαιτήσεις της βιομηχανίας σπόρων. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η θέση της Ελληνικής πλευράς για την διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Από τους ελεύθερους σπόρους στους εξαρτημένους αγρότες: Η αναμενόμενη νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τους σπόρους έρχεται να προσγειωθεί σε μια αγορά η οποία έχει μεταβληθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Η εμπορία φυτογενετικού υλικού, από μια υπόθεση μικρών εταιριών και δημόσιων προγραμμάτων που ήταν, έχει μεταλλαχθεί σε ένα βιομηχανοποιημένο κλάδο που κυριαρχείται από πολυεθνικές.

Σήμερα 10 μόνο εταιρείες ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 παγκόσμιας αγοράς, με ονόματα όπως η Monsanto, Syngenta και Dupont να κυριαρχούν. Οι περισσότερες από αυτές, προέρχονται από τον τομέα παραγωγής φυτοφαρμάκων ενώ έχουν πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) καλλιεργειών, που υποστηρίζουν την εντατική, βιομηχανικού τύπου γεωργίας και ευνοούν τον έλεγχο των φυτογενετικών πόρων μέσω της προώθησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των πατεντών.

Οι προθέσεις των εταιρειών για τον έλεγχο της αγοράς σπόρων εκφράζονται με το να ασκούν ευρεία επιρροή στις εθνικές νομοθεσίες και διεθνείς συνθήκες ενώ συχνά είναι τα φαινόμενα του να τοποθετούνται άνθρωποι τους σε κατάλληλες θέσεις εντός των διεθνών οργανώσεων που επεξεργάζονται τους νόμους. Από αυτά δεν λείπουν και οι διώξεις της εμπορίας μη εγγεγραμμένων σε επίσημους καταλόγους ποικιλιών, με το πρόσφατο παράδειγμα της δίωξης της Γαλλικής οργάνωσης διατήρησης σπόρων Kokopelli, ανάγοντας την εμπορία ακόμα και των παραδοσιακών, μη ανταγωνιστικών σπόρων, σε μια υπόθεση που διέπεται από αυστηρή νομοθεσία και περιορισμούς !!!

Με μια σύντομη σκιαγράφηση, ο ιδεατός κόσμος για τις μεγάλες σποροπαραγωγικές εταιρείες δείχνει να είναι αυτός όπου ή αγορά θα μονοπωλείται αποκλειστικά από ιδιωτικοποιημένους σπόρους, προσαρμοσμένους σε υψηλές ποσότητες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και που θα διέπονται από καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας (όπως οι γενετικά τροποποιημένοι).

Ο αγρότης να μην μπορεί να τους χρησιμοποιεί για να αναπτύξει δικές του ποικιλίες και θα απαιτείται να πληρώνει για να κρατήσει σπόρο για την επόμενη χρονιά – ή δεν θα μπορεί να το πράττει καθόλου. Οι τοπικές, παραδοσιακές ποικιλίες να πρέπει να είναι αυστηρώς περιορισμένες με την εμπορική ύπαρξη τους να θεσμοθετείται από γραφειοκρατικά κριτήρια.

Σαφώς, πέρα από την κατάφωρη αφαίρεση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της διατήρησης και ιδιοπαραγωγής σπόρων από τους αγρότες καθώς και την τεράστια μεταφορά αξίας προς τις εταιρείες που διεκδικούν βασικές γεωργικές διαδικασίες, αποτέλεσμα τέτοιων τάσεων μπορεί να είναι μόνο η περαιτέρω ραγδαία μείωση της αγροτικής βιοποικιλότητας με απρόβλεπτες συνέπειες για την διατροφική αυτάρκεια.

Ήδη τις τελευταίες δεκαετίες ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς των σπόρων έχει χαθεί ανεπίστρεπτα. Αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των σπόρων που υπήρχαν πριν μόλις 100 χρόνια χρησιμοποιείται ακόμα από τους αγρότες, ιδιαίτερα στον ανεπτυγμένο Δυτικό κόσμο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επικράτηση της μοντέρνας βιομηχανικής γεωργίας, όπως εκφράστηκε μέσα από την Πράσινη Επανάσταση και συνεχίζεται με την επικράτηση του μονοπωλίου και την αυστηρή νομοθεσία για την εμπορία των σπόρων. Σχεδόν το μισό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων προέρχεται μικρής κλίμακας αγρότες. (δες σχεδιάγραμμα)

Παρόλο που τα παραπάνω ακούγονται ζοφερά, δεν πρέπει να αγνοείται ωστόσο πως μικρής κλίμακας αγρότες με ήπιες μορφής γεωργίας και τη χρήση τοπικών και ιδιοπαραγώμενων σπόρων, προμηθεύουν ακόμα με τροφή το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, χωρίς να τους παρέχεται σχεδόν καμία υποστήριξη από κυβερνήσεις, οι οποίες, αντιθέτως, συνεχώς τους περιορίζουν, έως και ποινικοποιούν. Απρόσμενα, ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες, εντός της Ε.Ε., ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού κόσμου διατηρεί και παράγει σπόρο για την επόμενη χρονιά, καταδείχνωντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι ένα περιθωριακό κομμάτι της γεωργικής παραγωγής αλλά μια ζωντανή πρακτική που μπορεί και συνιστά βιώσιμη λύση για την διατροφική αυτάρκεια και την αυτονομία των αγροτών.

Οι νέες εξελίξεις: Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την εμπορία των σπόρων άρχισε να ισχύει από τη δεκαετία του ’60. Το νομικό πλαίσιο για τους εμπορικούς σπόρους καθορίζεται από 12 οδηγίες που τα κράτη μέλη έχουν υποχρεωτικά ενσωματώσει προσαρμόζοντας τες στην εθνική τους νομοθεσία. Εντός αυτού του πλαισίου, τα τελευταία 3 χρόνια υιοθετήθηκαν οδηγίες προκειμένου να καλύψουν το νομικό κενό σχετικά με την εμπορία των παραδοσιακών και διατηρητέων ποικιλιών οι οποίες έδωσαν μια πρώτη γεύση των προθέσεων της Ε.Ε
.Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε. Seed-industry

Με την δημοσιοποίηση των non-paper, περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των σπόρων και διατήρησης τοπικών ποικιλιών επισήμαναν ότι το προσχέδιο νόμου διέπεται από τις ίδιες αδυναμίες που καθιστούν και τις προηγούμενες οδηγίες εχθρικές προς την διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας και τα δικαιώματα των αγροτών.

Παρόλο που έχουν εντοπιστεί ορισμένες βελτιώσεις, ιδιαίτερα με την εξαίρεση από το νομοθετικό πλαίσιο της απλής ανταλλαγής σπόρων, καθώς και σε κάποιες από τις διαδικασίες ένταξης παραδοσιακών ποικιλιών σε επίσημους καταλόγους, οι προτάσεις διέπονται από το ίδιο πνεύμα με τις προηγούμενες οδηγίες ενώ περιέχει πολλά δυσερμήνευτα σημεία.

Κάποια προαπαιτούμενα, όπως η μη δυνατότητα παρέκκλισης από την κεντρική νομοθεσία, η υποχρεωτική εγγραφή σε καταλόγους και η (ακριβή) πιστοποίηση μέσω ελέγχων των ποικιλιών πριν εγγραφούν σε καταλόγους και βγουν στην αγορά θεωρούνται ότι θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την χρήση της αγροτικής βιοποικιλότητας, με το ίδιο τρόπο που συνέβη και στην Γερμανία προ του β’ π.π., όπου η αναγκαστική εισαγωγή των ποικιλιών σε καταλόγους οδήγησε στην εξαφάνιση του 72% όσων ήταν μέχρι τότε διαθέσιμοι στους αγρότες.

Οργανώσεις και δίκτυα ήδη κινητοποιούνται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών που μπορεί να έχει η αναθεώρηση της νέας νομοθεσίας πάνω στην διατήρηση ιδιοπαραγωγή και εμπορία σπόρων και παραδοσιακών ποικιλιών.

Από Ελληνικής πλευράς έχει ήδη υπάρξει η πρώτη κρούση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από δίκτυα διατήρησης σπόρων, οργανώσεις και ομάδες βιοκαλλιεργητών, καλώντας το να δώσει δείγματα γραφής για την πρόθεση του να θέσει το ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση μαζί με τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Προφανώς, οι χιλιάδες καλλιεργητών και διατηρητών σπόρων, οι οποίοι διεκδικούν ενεργά μια άλλη μορφής γεωργίας και διατροφικής αυτάρκειας καθώς και το δικαίωμα του να παραμείνει η παραγωγή σπόρων στα χέρια των αγροτών, αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Βiotechwatch

Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι αλλάζουν τον ρου της ιστορίας του σύγχρονου διατροφικού συστήματος. Κι αν αυτή η ιστορία έχει γραφεί από όσους επιθυμούν το ακραίο κέρδος χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις, υπάρχουν ευτυχώς κι αυτοί που καλλιεργούν ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Οι χιλιάδες των ανθρώπων που θα βρεθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρανέστι είναι σαν ένα ποτάμι που βγαίνει στην επιφάνεια. Κάτι σαν το ανοσοποιητικό σύστημα του πλανήτη, με ηθικό καθήκον την προάσπιση της εξέλιξης της ζωής και της επιβίωσής μας. Σπόροι του κόσμου ενωθείτε!

*Σπόροι της Καταστροφής Το συγκεκριμένο άρθρο σχετικά με τους Σπόρους της Καταστροφής, της εξαφάνισης των μελισσών, και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα – Αρρωσταίνουμε από αυτά που τρώμε - το έγραψα πριν από 5 χρόνια και το συμπλήρωνα συνεχώς και προς το χειρότερο μέχρι σήμερα ( 04/06/2012 ), υπάρχουν, χωρίς να προκαλεί έκπληξη και νεώτερα στοιχεία που δείχνουν πόσο επίκαιρο ήταν το άρθρο, άλλωστε ό,τι κάνουν σήμερα, είναι προγραμματισμένο πριν 200 χρόνια και βάλε, γι αυτό στον άνθρωπο, φαίνονται “προφητικά” αυτά που σήμερα εκδηλώνονται, επειδή ο άνθρωπος έχει την αφέλεια, να πιστεύει, πως αυτοί που τον κυβερνούν είναι άνθρωποι και νοιάζονται για το καλό του !

*Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις Τι Πρέπει να Τρώμε για να Έχουμε Καλή Υγεία Δυστυχώς, για μένα πια, είχα την ευτυχία να μεγαλώσω σε φάρμα και έχω ακόμη στην μνήμη μου τα αρώματα απ την ντομάτα, το πεπόνι, το αγγούρι, τις γεύσεις απ το καρπούζι, τα βερίκοκα, τους γιαρμάδες, όταν πλέον τα εξαίσια κι αιθέρια αυτά αρώματα, τα γνωρίζουν ως τεχνητές μυρωδιές απορρυπαντικών και σαμπουάν, όσο για τις γεύσεις είναι άγνωστες πλέον !!!
ΠΗΓΗ



Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://star-fm.webs.com
 
Νέα νομοθεσία για Σπόρους και Τοπικές Ποικιλίες Προωθεί η Ε.Ε.
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Πειραματικός αμπελώνας για να σωθούν οι κρητικές- τοπικές ποικιλίες!
» Κανονισμός «σκούπα» για σπόρους ψηφίζεται στις Βρυξέλλες – Στην παρανομία οι παλιές ποικιλίες;
» Επιστροφή στις παλιές ποικιλίες σπόρων
» Σώστε τους «σπόρους μας»
» Μάθε, δράσε, προστάτεψε τους σπόρους

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
STAR FM FORUM :: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ-
Μετάβαση σε: