20.09.2014
Μερακλίδικο, ιδιαίτερο, νόστιμο όσο τίποτε άλλο, με ιστορία μεγάλη και μακρινή...
Υλικά:
Για τον κιμά
•1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά από λάπα
•2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
•4 σκελίδες σκορδο
•1 φακελλάκι κουκουναρόσπορους, σωταρισμένοι και κρύοι
•1/4 κούπας λάδι ελιάς
•1 κουταλιά σούπας καπνιστή καυτερή πιπεριά
•1 κουταλιά γλυκού πάπρικα
•1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο κίμινο
•1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο κόλιανδρο
•1 κουταλιά γλυκού φρεσκοκοπανισμένο πιπέρι
•1 κουταλιά γλυκού χοντρό αλάτι
Για την σάλτσα τομάτας
•2 κουτιά τομάτα σε κύβους
•1/4 κούπας λάδι
•1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
•2 σκελίδες σκόρδο
•1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
•1 κουταλιά σούπας ξύδι
•1 κουταλιά γλυκού καπνιστή καυτερή πιπεριά
•1/4 κουταλιά γλυκού γαρύφαλο
•1/2 κουταλιά γλυκού μπαχάρι
•1 ξύλο κανέλας
•αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τα γύρω-γύρω
•ψητές πιπεριές
•γιαούρτι
•μαϊντανός
•πίτες για σουβλάκια
Εκτέλεση:
Ετοιμάζω το μίγμα για τα κεμπάπ. Πολτοποιώ τις πιπεριές, το σκόρδο, το κουκουνάρι με όσο νερό χρειάζεται. Προσθέτω τον πολτό στον κιμά, μαζί με το λάδι και όλα τα μπαχαρικά. Ζυμώνω πολύ καλά. Αφήνω να σταθεί στο ψυγείο για 2 ώρες.
Η καπνιστή πιπεριά δεν υπάρχει στα σουπερ μάρκετ, παρά μόνο στην Ευρυπίδου. Υπάρχει σε καυτερή και απλή. Είναι τόσο καθοριστικό το άρωμά της που δεν θέλω πια να κάνω κεμπάπ χωρίς αυτήν.
Ετοιμάζω τη σάλτσα τομάτας. Σωτάρω, σε κατσαρόλα, το κρεμμύδι με το λάδι σε μέτρια φωτιά, να γυαλίσει και να γίνει διάφανο. Προσθέτω το σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά, να σωταριστούν κι αυτά. Η ζέστη του λαδιού "ξυπνά" τα αρώματα των μπαχαρικών. Προσθέτω τη τομάτα και αφήνω να σιγοβράσει για 30-45λεπτά. Γίνεται πυκνή με βαθύ κόκκινο χρώμα.
Γιαούρτι χρησιμοποιώ είτε στραγγιστό (με λίγο νερό να αραιώσει, αλάτι και λάδι) είτε πρόβειο πλήρες με την πετσούλα του.
Πλάθω μακρόστενα μπιφτέκια τα οποία περνάω σε μεταλλικές σούβλες. Τα φέρνω σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ψήσω. Τα αλείφω με λάδι.
Ψήνω σε ηλεκτρική γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει χρώμα γυρίζω και από την άλλη. Βγάζω και τα ρίχνω αμέσως στο ζωμό από τις πιπεριές.
Ψήνω πίτες αλειμένες με νερό και λάδι, από τις δύο πλευρές. Κόβω σε κομμάτια μπουκιάς.
Σερβίρισμα: Βάζω τις πίτες στο πιάτο, απλώνω σάλτσα πάνω τους, ακουμπάω δύο κεμπάπ, ανάμεσά τους ροδέλες ψητής πιπεριάς, δίπλα τους γιαούρτι πασπαλισμένο με γλυκειά πάπρικα και μαϊντανός ψιλοκομμένος γύρω γύρω.
https://gr.celebrity.yahoo.com/