Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 997 Points : 2974 Φήμη : 0 Ημερομηνία εγγραφής : 14/09/2012
| Θέμα: Χαρούπι ο χαμένος θησαυρός της Κρήτης Τετ Φεβ 06 2013, 22:53 | |
| Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 07:37 Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένας 47χρονος Ρεθυμνιώτης τόλμησε και επένδυσε στην καινοτομία στον πρωτογενή τομέα και δικαιώθηκε. Ο λόγος για τον Ηλία Μανούσακα, ο οποίος έχοντας ζήσει για χρόνια στον Καναδά, αντιλήφθηκε όταν επέστρεψε στην Κρήτη το 2006 πως το χαρούπι, το προϊόν που έθρεψε τους κατοίκους του νησιού κατά την Ναζιστική κατοχή έχει πολλές δυνατότητες. Με πολύ προσωπική εργασία και πολλά έξοδα ο κ. Μανούσακας δημιούργησε μια μικρή μονάδα επεξεργασίας χαρουπιού στην Αργυρούπολη, την Creta Carob. Η πρωτοτυπία της προσπάθειας έγκειται στο ότι όλα τα μηχανήματα είναι δικής του πατέντας, στην ουσία κατασκευάστηκαν από τον ίδιο με τις γνώσεις μηχανολογίας που διαθέτει, προκειμένου να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το χαρούπι. Η Creta Carob ιδρύθηκε το 2006 και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2011 στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που εστιάζει στην παραγωγή μίας ποικιλίας βιολογικών προϊόντων τα οποία προέρχονται από τους λοβούς του χαρουπιού. Φέτος η εταιρεία του Ηλία Μανούσακα, Creta Carob, κλείνει σχεδόν τρία χρόνια λειτουργίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Επεξεργάζεται τους λοβούς του χαρουπιού και παράγει υποκατάστατα καφέ και κακάου, αλλά και σιρόπι χαρουπιού και αλεύρι από χαρούπι. Παράλληλα παράγει παξιμάδια και φρυγανιές από χαρούπι, ενώ στόχος του είναι να φτιάξει και μερέντα, σοκολάτα και παστέλι από την ίδια πρώτη ύλη. Με τα προϊόντα του ο κ. Μανούσακας προμηθεύει δεκάδες αρτοποιία και ζαχαροπλαστεία σε ολόκληρη την Κρήτη με πρώτες ύλες, με τις οποίες παράγουν μια σειρά από αρτοσκευάσματα και γλυκά. Παράλληλα ο κ. Μανούσακας εξάγει τα προϊόντα της Creta Carob του σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Κροατία ενώ συνεργάζεται και με δεκάδες καταστήματα βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Creta Carob προμηθεύεται τις ποσότητες χαρουπιού που χρησιμοποιεί αποκλειστικά από Κρητικούς παραγωγούς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Οφέλη για την Υγεία
Το χαρούπι είναι ένα υγιές υποκατάστατο του κακάο, σύμφωνα με τη Creta Carob. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Β2, Β3 και Δ και παρέχουν πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Βοηθούν στην πέψη, ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ανακουφίζουν από τη διάρροια σε νήπια και ενήλικες, ανακουφίζουν από το άσθμα, (είτε προκαλείται από αλλεργίες, είτε όχι), απαλύνουν από το βήχα και το κρυολόγημα, περιέχουν γαλλικό οξύ και βοηθούν στην πρόληψη της πολιομυελίτιδας. Σύμφωνα με τους παλαιότερους αλλά και την Creta Carob το χαρούπι είναι γνωστό ότι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων
Το χαρούπι έχει μακρά ιστορία στην ανθρώπινη κατανάλωση. Ο Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος κατέγραψε το 4 π.Χ. ότι οι συμπατριώτες του Έλληνες αποκαλούσαν το χαρούπι «αιγυπτιακό σύκο». Υπάρχουν στοιχεία ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το χαρούπι. Λοβοί αλλά και σπόροι χαρουπιού έχουν βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους. Επίσης οι Ρωμαίοι έτρωγαν τις φλούδες του χαρουπιού για τη φυσική γλυκύτητά τους όταν ήταν ακόμα πράσινες και φρέσκιες. Επομένως, το χαρούπι ως τρόφιμο δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη. Όπως λέει και ο ιδρυτής της Creta Carob, Ηλίας Μανούσακας, το χαρούπι είναι ο χαμένος θησαυρός της Κρήτης Ειδικότερα στην Κρήτη η καλλιέργεια της χαρουπιάς ήταν ευρέως διαδεδομένη. Σε περιόδους κατοχής της Κρήτης, όπως της γερμανικής, χιλιάδες οικογένειες κατάφεραν να επιβιώσουν από την συγκομιδή και την κατανάλωση των χαρουπιών. Στη δεκαετία του ΄70 η αξιοποίηση των χαρουπιών περιορίστηκε στην παρασκευή ζωοτροφών και τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια έχει ατονήσει.Πηγή: Χανιώτικα Νεα | |
|