Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013
Δόση ύψους 8,1 δισ. πρόκειται να διεκδικήσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δίνοντας βάρος στην εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου για την κινητικότητα 12.000 υπαλλήλων, ενέργεια στην οποία θα προβεί σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο.
Άγνωστο παραμένει, πάντως, το πρόσωπο που θα βρεθεί στη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, που οδήγησαν στην αποχώρηση του Αντώνη Μανιτάκη.
Ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε την Πέμπτη και την Παρασκευή στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin αντίστοιχα στο Λουξεμβούργο, εν μέσω δραματικών πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
Βρυξέλλες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύουν στην Αθήνα ότι, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας εντός του Ιουλίου. Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, τους εταίρους ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
«Η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και ειδικότερα στον τομέα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων» δήλωσε χαρακτηριστικά από το Λουξεμβούργο, θέτοντας ο ίδιος στο επίκεντρο της συζήτησης τη μετακίνηση 12.000 υπαλλήλων του Δημοσίου.
Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε στο Ecofin τους ομολόγους του ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας και η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου.
Πίεση από το ΔΝΤ Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ευχήθηκε ταχεία άρση του αδιεξόδου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σόιμπλε αναμένεται στην Αθήνα το διάστημα από 15 ως 20 Ιουλίου.
Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις εξέδωσε δήλωση όπου κάνει λόγο για ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας έως το τέλος του Ιουλίου. Αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι τότε, «όπως αναμενόταν, δεν θα προκύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται έως το τέλος Ιουλίου του 2014» σημείωσε ο κ. Ράις.
Η προειδοποίηση αφορά ασφαλώς και την πλευρά της Ευρώπης, ώστε να κλείσει το κενό χρηματοδότησης για το δεύτερο μισό του 2014. Το χρηματοδοτικό αυτό κενό έχει ανακύψει επειδή οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης αρνούνται -προς το παρόν- να υλοποιήσουν τη συμφωνία για μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων (ANFA) που αγόρασαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως δεσμεύτηκαν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012. Το ποσό των ANFA φθάνει τα 2,1 δισ. ευρώ το 2012 και συνολικά τα 3,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.
Ο επόμενος σκόπελος είναι ο στόχος για έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2013, καθώς το νούμερο αυτό εντάσσεται επίσης στο χρηματοδοτικό μείγμα. Μετά το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση ζητά μετάθεση μέρους του στόχου στο 2014, κάτι όμως που δυσχεραίνει τους υπολογισμού
zougla.gr