19.10.2013
Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εφιστά την προσοχή και να επαναλαμβάνει στις τράπεζες το ότι πρέπει να τηρείται το ακατάσχετο σε λογαριασμούς μισθοδοσίας, σύνταξης κλπ., κάθε φορά που δίδεται εντολή κατάσχεσης, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.
Οι συστάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής έρχονται μετά τις καταγγελίες που δέχθηκε για κατάσχεση ποσών, τα οποία προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις, χωρίς να τηρηθεί από την τράπεζα ο περιορισμός του ακατάσχετου, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.
Ο Συνήγορος του Πολίτη σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ ΔΟΥ- τραπεζών προκειμένου να μην παρουσιάζονται παρόμοια φαινόμενα.
Επισημαίνει δε ότι, όπως και σε κάθε πλέον υπόθεση που αφορά την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνουν πάντα υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την επιβίωση του πολίτη.
Επίσης, έχει προτείνει την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων ώστε να τηρείται το όριο του ακατάσχετου των 1.000 ευρώ και σε κάθε άλλο λογαριασμό –όχι μόνο για ποσά που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα (π.χ. ποσά από μισθώματα-ενοίκια), όταν τα ποσά αυτά αποτελούν αποδεδειγμένα το μοναδικό εισόδημα του πολίτη.
Επίσης, η Αρχή αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 4 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει διακριτική ευχέρεια όσον αφορά το μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης που θα επιλέξει αλλά και το χρηματικό ποσό που θα κατασχέσει. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να γίνεται γνωστή στους φορολογούμενους.
Τέλος, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της διερεύνησης των σχετικών αναφορών συνήθως προκύπτει ότι οι τράπεζες δεν ερευνούν, ως όφειλαν, αν ο λογαριασμός που τηρεί στην τράπεζα ο πολίτης είναι λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη ή το ασφαλιστικό επίδομα με αποτέλεσμα να κατάσχουν το σύνολο του ποσού.
newpost.gr