Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 997 Points : 2974 Φήμη : 0 Ημερομηνία εγγραφής : 14/09/2012
| Θέμα: Καταδίκη με …ανατροπές για το ταμειακό έλλειμμα Παρ Σεπ 14 2012, 12:45 | |
| Καταδίκη με …ανατροπές για το ταμειακό έλλειμμα 14/09/12 της Αγγελικής Καλλέργη http://goodnet.gr/index.php?id=13,73286,0,0,1,0
• "Ξέσπασε" ο ταμίας που ανέφερε ονόματα για τις παράτυπες πληρωμές
• Για προσπάθεια "σωτηρίας" του συγκατηγορουμένου του έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος
• Αθωώθηκαν οι τρεις υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
Διαδικασίες …ανατροπών έκρυβε η χθεσινή ημέρα της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος στο δήμο Ρεθύμνου, που διεξήχθη και ολοκληρώθηκε στο Εφετείο Χανίων.
Ποινή κάθειρξης 19 ετών στον πρώην ειδικό ταμία και 13 ετών στον πρώην δήμαρχο Ρεθύμνου επέβαλε στους δύο από τους πέντε κατηγορουμένους της υπόθεσης για το ταμειακό έλλειμμα των 963 χιλιάδων ευρώ το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων. Η απόφαση έχει αναστέλλουσα δύναμη και για τους δύο από τους καταδικασθέντες μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, ενώ τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 50 χιλιάδων ευρώ, την οποία πρέπει να καταθέσουν μέχρι το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας.
Αθώες κρίθηκαν η διευθύντρια και η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, καθώς και η υπάλληλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι οποίες κατηγορούνταν για απιστία στην υπηρεσία.
Η απόφαση ικανοποίησε τους συνηγόρους υπεράσπισης του πρώην ειδικού ταμία, που αντιμετώπιζε τέσσερις βαρύτατες κατηγορίες, της απάτης, της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας. Ο ταμίας αθωώθηκε για την κατηγορία της απάτης και καταδικάστηκε για όλες τις υπόλοιπες, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι κατηγορίες επισύρουν ως ανώτατη ποινή τα ισόβια. Ο πρώην δήμαρχος καταδικάστηκε για τη μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε, αυτή της απιστίας. Και στους δύο, πρώην δήμαρχο και ταμία, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στον πρώην ταμία ήταν 13 χρόνια για κάθε πράξη και συγχωνεύθηκε στα 19 χρόνια.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην δημάρχου επικαλέστηκε τους σοβαρούς λόγους υγείας του εντολέα του ζητώντας την αναστολή, ενώ ο συνήγορος του ταμία προέβαλε το γεγονός ότι ο πελάτης του ήταν απόλυτα συνεπής σε όλη τη διαδικασία της ανάκρισης και της δίκης, αλλά και το γεγονός ότι είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ζητώντας επίσης ανασταλτική δύναμη στην απόφαση.
Παρότι ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Μπόσιος στην πρότασή του για την αναστολή ήταν αρνητικός, θεωρώντας ότι δεν πρέπει η απόφαση να έχει αναστέλλουσα δύναμη για κανέναν από τους δύο καταδικασθέντες, εντούτοις οι τρεις εφέτες συσκέφθηκαν και αποφάσισαν να χορηγήσουν την αναστολή και στους δύο μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, επιβάλλοντας πάντως περιοριστικούς όρους και υψηλή χρηματική εγγύηση.
Οι τρεις γυναίκες κατηγορούμενες μόλις άκουσαν την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου σηκώθηκαν ανακουφισμένες από το εδώλιο του κατηγορουμένου και βγήκαν από την αίθουσα, όπου συνεχιζόταν η διαδικασία για την απόδοση των ποινών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χθεσινή καταδικαστική απόφαση δίνει το έναυσμα για τη διαδικασία καταλογισμού του ποσού των 963.360,85 ευρώ, με το οποίο ζημιώθηκε η δημοτική περιουσία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου να ενημερώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για το αποτέλεσμα της δίκης και για το ποιοι ευθύνονται για την ζημία και στη συνέχεια το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να τους καταλογίσει το ποσό.
ΞΕΣΠΑΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΤΑΜΙΑΣ
Η τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας σημαδεύτηκε από ανατροπές, αφού στην έναρξη της δίκης ζήτησε το λόγο εκ νέου ο πρώην ειδικός ταμίας του δήμου, παρότι την περασμένη Τρίτη είχε απολογηθεί, προκειμένου να συμπληρώσει νέα στοιχεία στην απολογία του. Ξεκινώντας ζητώντας συγνώμη για τις εκφράσεις που θα χρησιμοποιούσε, ο κατηγορούμενος θέλησε να επανέλθει σε όσα είχε πει στην απολογία του και την Τρίτη, τότε που ανέλαβε μεν την ευθύνη του για τις παράτυπες ενέργειες που είχαν γίνει στο ταμείο του δήμου, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπεξαίρεσε χρήματα. Αντ’ αυτού, είχε πει πως ο ίδιος έδινε χρήματα σε ιδιώτες και εργολάβους μετά από εντολές του τότε δημάρχου, αφού οι πολίτες – είχε πει – πίεζαν τον δήμαρχο να τους πληρώσει για έργα ή προμήθειες που είχαν κάνει και καθυστερούσε η ολοκλήρωση του ελέγχου για την πληρωμή τους.
«Δεν αντέχω άλλο. Εξαντλήθηκαν τα ψυχικά μου αποθέματα», είπε ο πρώην ταμίας ενώπιον των δικαστών χθες και υποστήριξε και πάλι ότι έδινε μεγάλα χρηματικά ποσά σε εργολάβους και άλλους ιδιώτες μετά από εντολές του πρώην δημάρχου. Όταν ο τελευταίος αντέδρασε από το εδώλιο του κατηγορουμένου, όπου καθόταν, ο πρώην ταμίας γύρισε προς το μέρος του και – έχοντας υψώσει και τον τόνο της φωνής του – απευθύνθηκε στον πρώην προϊστάμενο του. Ανέφερε, δε, αρκετά ονόματα ατόμων, κυρίως εργολάβων, αλλά και εταιρειών που, όπως είπε, ο πρώην δήμαρχος του είχε δώσει εντολές να τους δώσει χρήματα για εργασίες που είχαν εκτελέσει, ενώ ανέφερε περιστατικό που ιδιώτης που έκανε να λαμβάνει χρήματα από το δήμο πήγε στο γραφείο του και απειλώντας τον με όπλο του ζήτησε να πληρωθεί.
«Ήρθε στο γραφείο μου, έβγαλε όπλο και βρίζοντας με μου είπε ότι ο πρώην δήμαρχος του είχε πει να πάρει τα χρήματα. Εγώ τα έδωσα. Τι να έκανα;», είπε ο κατηγορούμενος.
«Ήταν παράτυπο αυτό που κάνατε. Το ξέρατε;», ρώτησε η έδρα τον κατηγορούμενο, ο οποίος το παραδέχθηκε. «Τα έφερναν τα παραστατικά αυτοί που έπαιρναν τα χρήματα;», ήταν νέα ερώτηση των δικαστών, όπου ο κατηγορούμενος απάντησε πως «ίσως κάποιοι δεν τα φέρανε και ίσως επωφελήθηκαν»…
Αναφέρθηκε, δε, και στις προσπάθειες να καλυφθεί το έλλειμμα, μετά την ανακάλυψή του. Υποστήριξε ότι ο πρώην δήμαρχος, τον οποίο είχε επισκεφθεί στο σπίτι του, μαζί και με άλλα άτομα, ζήτησε από συγγενικό πρόσωπο του ταμία να καταθέσουν 135 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που αρχικά, το 2005, είχε προσδιοριστεί σε αυτό το ύψος. «Είχα έρθει στο σπίτι σας και εσείς είπατε στον κουνιάδο μου να βάλει τα χρήματα και ότι θα φροντίζατε σύντομα να τα πάρει», συνέχισε, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο πρώην δήμαρχος είχε συναντηθεί με τον τότε ορκωτό λογιστή, Ι. Ζαβίτσα σε ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου τον είχαν καλέσει και τον ίδιο προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος να καλυφθεί το έλλειμμα.
Κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής απολογίας του ταμία, ο πρώην δήμαρχος αντέδρασε λέγοντας πως αυτά που έλεγε ο κατηγορούμενος ήταν ψέματα και οι δικαστές τον διαβεβαίωσαν ότι στη συνέχεια θα έπαιρνε και αυτός το λόγο.
Ο πρώην ταμίας ισχυρίστηκε για μία ακόμα φορά πως τους κωδικούς εισόδου στο σύστημα μηχανογράφησης ήταν γνωστοί και σε άλλους υπαλλήλους, ενώ είπε πως «εγώ δεν έδιωξα ποτέ κανέναν από το γραφείο μου, δεν ήταν άβατο. Ήμουν μαζί με τους βοηθούς μου. Δεν απαγόρευσα σε κανέναν αν ήθελε να κάνει καταμέτρηση». Τέλος, επανέλαβε πολλάκις πως ο ορκωτός λογιστής του ζήτησε να καταστρέψει το βιβλίο, στο οποίο έγραφε όλες τις ενέργειές του.
Πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΑΒΑΣΙΜΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ
«Είναι εντελώς αβάσιμα αυτά που λέει ο ταμίας εκ των υστέρων», ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώην δήμαρχος λίγα λεπτά αφού είχε ολοκληρώσει τη συμπληρωματική του απολογία ο πέμπτος κατηγορούμενος. «Είναι αέρας κοπανιστός, τα κάνει ως σανίδα σωτηρίας», πρόσθεσε.
Υπό το βάρος των όσων είχε πει ο πρώην ταμίας λίγη ώρα πριν, ο π. δήμαρχος παραδέχθηκε σε ερώτηση των δικαστών ότι όντως «5-6 φορές του είπα να δώσει χρήματα», επικαλούμενος την ασφυκτική πίεση που είχε δεχθεί από εργολάβους.
Επανέλαβε πως είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα χρήματα λείπουν από τα ταμεία του δήμου, λέγοντας πως ο μόνος που είχε πρόσβαση ήταν ο ταμίας.
Σε ερώτηση των δικαστών γιατί έκανε ο ίδιος ενέργειες να καλυφθεί το έλλειμμα, απάντησε: «εμένα με ενδιέφεραν να μπουν τα λεφτά στα ταμεία», ενώ υποστήριξε πως υπήρχε και δεύτερος κωδικός ο οποίος εντοπίστηκε εκ των υστέρων και δεν τον είχε κανείς άλλος υπάλληλος.
Συμπληρωματικά μίλησαν και οι δύο υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας, που τελικά αθωώθηκαν. Η διευθύντρια της υπηρεσίας επανέλαβε πως η ίδια δεν γνώριζε τον κωδικό, καθώς επίσης και ότι δεν μπορούσε να κάνει έλεγχο στο ταμείο γιατί δεν νομιμοποιούνταν λόγω των αρμοδιοτήτων που είχαν εκχωρηθεί στον ταμία από την απόφαση του τότε δημάρχου, που βασιζόταν στο Βασιλικό Διάταγμα του 1959 για τους ειδικούς ταμίες.
«Ο μόνος που μπορούσε να κάνει αλλαγές στο σύστημα ήταν ο πρώην ταμίας», ισχυρίστηκε και η προϊσταμένη της υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάιο του 2005, μεταγενέστερα δηλαδή του εντοπισμού του ελλείμματος.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Στην πρόταση του ο Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των τριών πρώτων κατηγορουμένων, δηλαδή των δύο υπαλλήλων της οικονομικής υπηρεσίας και της υπαλλήλου του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων, ενώ πρότεινε την ενοχή του πρώην δημάρχου και του πρώην ταμία όπως κατηγορούνταν.
Για τον πρώην ταμία είπε πως τα όσα υποστήριξε χθες δεν αποδείχθηκαν, προσθέτοντας πως «εάν μπορούσε να τα αποδείξει, εγώ δεν θα είχα πρόβλημα να πω πως είναι πανηγυρικά αθώος». Επιπλέον, τόνισε πως από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε πως όλες οι κατηγορίες τελέστηκαν. Για τον πρώην δήμαρχο, είπε πως τέλεσε την πράξη για την οποία κατηγορείται, έστω και αν δεν ήταν άμεσα εμπλεκόμενος, αφού ήταν ο προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών. Επιπλέον, πρόσθεσε πως ήταν υποχρεωμένος να ελέγχει τις υπηρεσίες και πως το έλλειμμα το άφησε να διογκώνεται και δεν έκανε τίποτα για να το σταματήσει. «Άρα έχει ευθύνη για το έλλειμμα», είπε ο κ. Μπόσιος.
ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Εκπροσωπώντας τον δήμο Ρεθύμνου, οι δύο δικηγόροι, κ.κ. Γιάννης Κουτσουράκης και Γιάννης Παπαδάκης σημείωσαν κατά τις αγορεύσεις τους την άποψή τους ότι κατά τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι ο πρώην ταμίας τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν, ενώ για τον πρώην δήμαρχο ο κ. Κουτσουράκης είπε πως προέκυψαν βαρύτατες παραλείψεις σχετικά με τον έλεγχο που υποχρεούνταν να ασκεί. Ακόμα, υποστήριξε πως είχε επιτρέψει απεριόριστη δυνατότητα δράσης στον ταμία, καθώς επίσης και το να υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσά σε αυτό. Επιπλέον, τόνισε ιδιαίτερο το γεγονός ότι ενώ είχε αποκαλυφθεί το έλλειμμα του ενός εκατομμυρίου, ο τότε δήμαρχος δεν τον αντικατέστησε. «Δημιούργησε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για την υπεξαίρεση», είπε.
Τον πρώην δήμαρχο εκπροσώπησε ο δικηγόρος, Παντελής Φουρφουλάκης, που στην αγόρευσή του επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο πελάτης του ήταν αυτός που με εμπιστευτικές επιστολές προς την τότε προϊσταμένη και τον ταμία ζητούσε να ενημερωθεί τι ακριβώς ήταν τα ευρήματα περί ελλείμματος που είχαν ανακύψει από τον έλεγχο του ορκωτού λογιστή. Ακόμα, προέβαλε ως σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος ήταν αυτός που στις 29 Δεκεμβρίου 2006, λίγο πριν παραδώσει δηλαδή τα καθήκοντα του στον επόμενο δήμαρχο Γ. Μαρινάκη, έστειλε όλα τα στοιχεία που είχε στα χέρια του στον Εισαγγελέα, πράγμα που σηματοδότησε και την έναρξη της δικαστικής έρευνας για το έλλειμμα.
Από την πλευρά του οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην ταμία, κ.κ. Αντώνης Βουλγαράκης και Βενιζέλος Κάββαλος υποστήριξαν πως από τη διαδικασία δεν προέκυψε ότι ο εντολέας του είχε υπεξαιρέσει τα χρήματα που έλειπαν από τα ταμεία. «Το έλλειμμα είναι πραγματικό. Δεν αμφισβητείται. Όμως αυτό προέκυψε από τις πληρωμές. Κατονόμασε επιχειρήσεις και εργολάβους. Έλειπαν χρήματα, αλλά δεν πήγαν στην τσέπη του ταμία», είπε ο κ. Βουλγαράκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην περίοδο ελέγχου του οικονομικού επιθεωρητή, Μανώλη Χριστοδουλάκη, λέγοντας πως στο πόρισμά του ο επιθεωρητής ανέφερε μία σειρά από παράτυπες πράξεις και πληρωμές, αλλά και ότι έβαζαν τον ταμία να εφευρίσκει έσοδα. Εξέφρασε την απορία του πώς ο κ. Ζαβίτσας που δυσκολεύτηκε να εντοπίσει το έλλειμμα των ετών 2003-2004, κατάφερε να κλείσει τα οικονομικά έτη 2005-2006, ενώ καταλήγοντας είπε πως ο ταμίας είχε ευθύνη γιατί έκανε τις πληρωμές κατ’ εντολή του δημάρχου. «Δεν είχε δόλο, δεν οικειοποιήθηκε χρήματα. Η μόνη πράξη που έκανε ήταν ότι έκανε την παραποίηση, που έγινε στα πλαίσια του πανικού του για να καλυφθεί το έλλειμμα», είπε.
Στις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι της διευθύντριας της οικονομικής υπηρεσίας, κ.κ. Ανδρέας Αργυρόπουλος και Αλεξάνδρα Σπανάκη, σημείωσαν πως η εντολέας τους δεν νομιμοποιούνταν από την απόφαση δημάρχου να παρέμβει στο ταμείο, αφού όλες οι αρμοδιότητες ανήκαν στον ταμία, ενώ την ευθύνη του ελέγχου του ταμία είχαν ο δήμαρχος και η δημαρχιακή επιτροπή. «Κανένα πρωτογενές παραστατικό δεν είχε την παραμικρή παράλειψη σε όλη τη διαδικασία. Αυτά τα ήλεγχε η προϊσταμένη. Όμως, ρωτήθηκε ο δεύτερος πραγματογνώμονας πως δημιουργήθηκε το έλλειμμα και είπε πως ο μόνος τρόπος ήταν να ανοίξουν το ταμείο και να πάρουν τα χρήματα. Εκεί δεν είχε πρόσβαση η προϊσταμένη», είπε ο κ. Αργυρόπουλος.
Στο γεγονός ότι η σημερινή προϊσταμένη της υπηρεσίας ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάιο του 2005, δηλαδή μετά τον εντοπισμό του ελλείμματος αναφέρθηκε ο συνήγορος της Βαγγέλης Μουνδριανάκης, θέλοντας να καταδείξει πως η πελάτισσά του δεν μπορούσε ούτε να γνωρίζει αλλά ούτε και να παρέμβει στις διαδικασίες.
Τέλος, στην παντελή έλλειψη στοιχείων που να αποδεικνύουν την εμπλοκή της υπαλλήλου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αναφέρθηκε ο συνήγορός της, Νίκος Κοτζαμπασάκης, πράγμα που όπως είπε προέκυψε και από την ακροαματική διαδικασία με μεγάλη βεβαιότητα.[url=http://goodnet.gr/index.php?id=13,73286,0,0,1,0] http://goodnet.gr/index.php?id=13,73286,0,0,1,0 | |
|